“Het voelde als een amputatie. Het verlies deed zo’n pijn, ik kon er niet van loskomen. Ik heb leren stilstaan, voelen, rouwen en verdriet omarmen. Het gemis is er, maar ik kan het nu dragen. Mijn leven heeft weer invulling en wat kleur gekregen.”

Rouw/verlies

Rouwen is doorvoelen, begrijpen en ervaren dat jouw leven ingrijpend is veranderd door een groot verlies. Er is een nieuwe realiteit die pijn doet en emotioneel is. Voorbeelden uit mijn praktijk waarbij cliënten hun kracht hebben hervonden na een verlies:    

  • Verlies door (plotseling) overlijden
  • Relatiebreuk: verlies van een partner, gezinsleven, woning en vriendengroep
  • Ontslag: verlies van een baan, inkomen, structuur en stabiliteit
  • Verlies van gezondheid en toekomstperspectief door een ongeval, ziekte of aandoening. 

Een wond die pijn blijft doen

Je leven is veranderd. Het voelt als een wond die niet heelt en pijn blijft doen. Je bent niet alleen een geliefd persoon verloren of iets dat je liefhad en je betekenis gaf, maar veel meer dan dat: Een leven, een houvast, steun, een toekomst, een fijne plek, een gewoonte… Je wilt de draad van het leven wel weer oppakken, maar je weet niet hoe.

Ieder rouwproces is uniek

We verwerken verlies allemaal op onze eigen manier en in ons eigen tempo. Je wilt er veel over praten of juist niet; er komen veel tranen of juist geen tranen. Je hebt behoefte aan anderen of je wilt je juist terugtrekken. Er staat geen vaste tijd voor de verwerking. Het kan om weken gaan, maar ook een proces van jaren zijn.  

Hoe verwerken jij en je partner verlies? 

Als jullie verschillend met verlies omgaan, kan het zijn dat je elkaar niet meer begrijpt. Je hebt beiden een andere behoefte en kunt elkaar moeilijk steunen. Misschien drijft het jullie uit elkaar, terwijl je elkaar juist het meest nodig hebt.  

Hoe gaan jullie hier samen mee om? 

Ik kan je hierbij helpen

‘Verwerken’ en ‘tijd heelt alle wonden’ wordt makkelijk gezegd. In mijn optiek volstaat verliesverwerking niet met het doorlopen van een ‘protocol’. Elke verlieservaring vergt een aanpak op maat. Samen kijken we wat jij nodig hebt om jouw verlies draagbaar te maken. Zodat je je leven zinvol kunt voortzetten en jekracht en regie over jouw leven (her)vindt. 

Barbra van Pommeren

“Ik ben respectvol in het contact, open, doortastend en zonder oordeel. In alle openheid kun je praten over jezelf en in alle veiligheid werk je aan jezelf.”
Meer over Barbra van Pommeren

 

Ook ‘s avonds
Snel een eerste afspraak
Zonder verwijsbrief

Adres:
Berenkoog 49
1822 BN Alkmaar

06-14441134

Contact

Menu